Як правильно вибрати монтажну піну
Як правильно вибрати монтажну піну ?

При виконанні багатьох будівельних робіт сьогодні не обійтися без такого матеріалу, як монтажна піна. Саме з її допомогою можна герметизувати нещільності, здійснювати різноманітні монтажні операції, підвищувати тепло-і звукоізоляційні ділянки окремих зон.
Так як ринок будівельних матеріалів перенасичений пропозиціями різних виробників подібних товарів, перед безпосереднім використанням матеріалу бажано розуміти, яку монтажну піну краще вибрати, і на які особливості потрібно звернути увагу в процесі її використання.
Для того, щоб допомогти звичайному покупцеві розібратися в нюансах вибору монтажної піни, бажано спочатку виробити уявлення про фізичні особливості цього матеріалу, іншими словами просто розібратися, що ж являє собою монтажна піна.

монтажна пінамонтажна піна

В принципі, можна сказати, що монтажна піна є форполімерним герметиком, який має у своєму складі такі інгредієнти як ізоціанати та поліол, а піноутворювачем і джерелом для створення надлишкового тиску (необхідний для виходу матеріалу з ємності) виступає пропелент. Причому, якщо всередині балона зазначена суміш поводиться нейтрально, то при зіткненні з повітрям (при використанні), матеріал істотно збільшується в об’ємі і після закінчення хімічної реакції – просто твердне, створюючи міцну основу для подальшої обробки.
Ступінь розширення складає від 10% до 60% у побутової монтажної піни, що випускається для використання в домашніх умовах, і від 180% до 300% у професійних. На цей коефіцієнт впливають різні фактори, як то температура і вологість повітря, швидкість виходу піни з балона, тип нанесення (за допомогою адаптера або пістолета) і навіть досвід і здібності людини, яка працює з піною.
При проведенні робіт балон з побутовою і професійною монтажною піною слід тримати «догори ногами», щоб легкий, газо- пропеллент краще змішувався з іншими монтажними компонентами і витісняв їх з ємності.


Порада: при роботі з піною балон краще тримати вертикально вниз. Це дасть можливість більш легкому газу пропеллентов змішатися з іншими, витісняючи піну з ємності, в якій та перебуває. Для більш ефективного змішування газів балон слід час від часу струшувати. Щоб уникнути витоку газу палива, зберігайте балони в положенні «вертикально вгору» при температурі навколишнього середовища від 5 ° С до 25 ° С.


монтажна пінамонтажна піна

Щільність піни, яка остаточно затверділа, становить від 1525 кг / м³ у побутових до 2535 кг / м³ у професійних. При цьому якість піни буде визначатися однорідністю її структури: всі бульбашки повинні бути приблизно одного розміру; в іншому випадку застосування матеріалу не дасть необхідного ефекту.
Крім розширення після виходу з балона, монтажна піна може також сідати. Однак усадка не повинна складати більше 5%, в іншому випадку доведеться визнати, що ви придбали неякісний продукт. Велика усадка миє призвести до деформації пінної маси, а часом і розривами, що, зрозуміло, неприпустимо.

Якщо ж говорити про плюси монтажної піни, то слід звернути увагу на наступні фактори:
- Хороша тепло-звукоізоляція матеріалу;
- Простота використання;
- Можливість застосування в якості склеювального компонента;
- Чудова адгезія (піна прилипає практично до всіх матеріалів);
- Великий обсяг розширення, що дозволяє якісно ущільнювати будь-які порожнечі;
- Екологічність, стійкість до горіння.
Виділяючи недоліки піни можна відзначити низьку механічну міцність (що потребує додаткового захисту місця обробки) та руйнування під дією променів ультрафіолету.


Важливо !!!
У балоні з монтажною піною знаходяться легкозаймисті речовини, та й сама вона при доведенні до певної температури може спалахнути. А як ми пам'ятаємо, продукти горіння монтажної піни шкідливі для людського здоров'я. Тому варто бути уважним, працюючи з піною, не проводити паралельно зварювальних або інших робіт, при яких може утворитись іскра. І звичайно, під час роботи заборонено курити.
Завершивши роботу з піною, приділіть увагу пістолету (в разі професійного використання) або адаптера (в разі побутового використання піни). Їх необхідно промити, інакше склад затвердіє всередині і повторне використання обладнання стане неможливим. Іноді для цього потрібні спеціальні розчини, в цьому випадку додаткова інформація вказується на самому балоні.